Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Wat als ik mijn woning die verhuurd is via het SVK, wens te verkopen? 

Dat kan. Het huurcontract gaat gewoon mee met de koper/nieuwe eigenaar.  Deze kan het huis als investeringswoning beschouwen. Je moet ook rekening houden met alle bepalingen van het huurcontract. Als de nieuwe eigenaar de woning of het appartement heeft gekocht voor eigen gebruik, gelden de contractuele opzegtermijnen.

Kan ik als vennootschap of vereniging een pand verhuren via het SVK? 

Jazeker!  Al genieten meestal alleen particuliere personen van de meeste premies en fiscale voordelen. 

Mijn woning is al verhuurd; kan ik deze verhuring overlaten aan het SVK? 

Dit wordt in principe niet gedaan omdat het SVK met een specifiek toewijzingssysteem werkt, maar het kan in bepaalde gevallen wel overwogen worden (bijvoorbeeld bij het overnemen van een appartementsblok, waarbij de meerderheid van de appartementen leeg staat).

Kan ik een renovatiepremie of VAP genieten als ik voor mijn eigen woning al een premie toegekend kreeg? 

Dat kan! Voor elke woning die verhuurd wordt via het sociaal verhuurkantoor opent u het recht op de premies. Verhuur je bijvoorbeeld 4 appartementen aan het SVK die je hebt gerenoveerd, dan kan je 4 keer genieten van de renovatiepremie (én fiscale voordelen).

Kan ik mijn woning verhuren aan jonge gezinnen of aan personen buiten de doelgroep van het SVK?

Dat kan! Met de verantwoordelijke wordt besproken of je pand verhuurd zal worden binnen het systeem van het SVK of het systeem van het Betaalbaar Verhuurkantoor.

Geef ik mijn woning dan volledig uit handen wanneer ik verhuur via het SVK?

Neen. Je behoudt alle rechten en plichten als verhuurder zoals wanneer je zou verhuren op de private markt. Zo heb je bijvoorbeeld het recht om de woning jaarlijks te bezoeken, en zijn ook de opzegmogelijkheden niet veel strenger.

Wat als mijn woning niet meer voldoet aan de kwaliteitsnormen? 

Ons SVK kan enkel woningen huren en verhuren die voldoen aan de huidige woon-, kwaliteits- en veiligheidsnormen uit de Vlaamse Codex Wonen. 
Maar ons SVK kan je er wel in ondersteunen om de woning opnieuw conform te maken. Zo kunnen wij je advies verlenen over renovatie- of verbeteringswerken, contactgegevens doorgeven, eventueel offertes opvragen of kan het technisch team van ons SVK bij klussen of afwerking de handen uit de mouwen steken. Bovendien gaan we na waarvoor u premies kan genieten. Elke situatie is bespreekbaar!